Carrie (2013)

04/12/2013

Så var den äntligen här, den nya versionen av 70-talsklassikern ”Carrie” som är baserad på Stephen King-boken med samma namn. De flesta är väl redan bekanta med originalet, men för de som inte är det så handlar det om Carrie, en väldigt blyg tjej som är utstött av kamraterna i skolan och skyddad av sin mamma som är en religiös fanatiker. Hon upptäcker att hon har telekinetiska krafter, något hon släpper löst på skolbalen när hon känner att gränsen för hennes tålamod har korsats. Kort och gott kan man sammanfatta det så.

De sakerna har länge varit utropstecken, frågorna då… hur är Chloë Grace Moretz som Carrie? De flesta säger att hon är ”för söt” och till en viss mån kan jag hålla med om detta, men å andra sidan beter hon sig precis så som jag vill att Carrie ska bete sig. Blygheten syns precis som när Spacey var rollinnehavaren, den är verkligen påtaglig. Sen är det mamman, som spelas av Julianne Moore, och hon är som klippt och skuren för denna roll. En riktig outsider, det syns på allvar denna gången när hon bl.a. sticker sig själv i benet med olika föremål för att kunna stå ut med stadens ”normala” befolkning.

Men sen kommer man väl till det som man kan tänka sig vara den främsta anledningen till en remake – effekterna. Det var ganska begränsat på 70-talet, det finns större möjligheter till både det ena och det andra numera. Men det är enligt mig ganska blandat här. När Carrie får böcker och andra saker att sväva ser det ganska taskigt ut och man ser hur datoriserat det är. Men däremot, när man kommer till balen och när ”helvetet brakar loss” så är det ögongodis på hög nivå. Explosionerna, bilarna som förstörs, kroppsdelarna som krossas eller skärs sönder… där har de verkligen fått till det.

Ska man sammanfatta filmen så kan man säga att den inte är fullt lika bra som originalet, men om man ska döma den efter egna meriter – vilket man BÖR göra – så står den ändå stadigt och är värd att se om man gillar originalet. Absolut inte som en person bakom mig, min fru och min bror sa: ”En absolut 10 av 10!”.

Betyg:
7 av 10

TrailerMetaCriticIMDbRottenTomatoes