Evil Dead (2013)

11/05/2013

Där kom det, första riktigt bra remaken som håller sig till källmaterialet och gör de små ändringar som kan tänkas behövas när originalfilmen är över 30 år gammal. När dessutom originalfilmens regissör och huvudkaraktär (skådespelaren) håller i spakarna – då vet man att det med största sannolikhet kommer göras rätt. Här har det blivit så.

Originalhandlingen är i stort sett kvar – fem vänner åker till en stuga djupt inne i skogen, i stugans källare upptäcker de en mystisk bok som kallas för ”The Book of the Dead”, ur denna läser de en formel som väcker skogens demoner till liv och ja… ungefär så går det. Denna gången är det även så att Mia (Jane Levy) har sagt att hon en gång för alla ska lägga av med drogerna och har därför bett sin storebror David (Shiloh Fernandez), sina vänner Eric (Lou Taylor Pucci) och Olivia (Jessica Lucas) och även David’s flickvän Natalie (Elizabeth Blackmore) att komma till den gamla stugan och hjälpa henne och se till att hon inte åker därifrån mitt under denna avvänjningsprocess. Inte dröjer det länge förrän helvetet bryter loss – bokstavligt talat.

Inledningen till filmen och de efterföljande 20-25 minuterna kändes först som att det inte alls hade något med filmen att göra – då främst inledningen – och när karaktärsuppbyggnationen väl var ett avklarat kapitel så började filmen på allvar med sitt våld, blod, svordomar och allt annat som gjorde originalet så känt under 80-talets glada dagar. Skådespeleriet var ganska bra, men det var stunder då Jane Levy tycktes överagera lite – kunde inte riktigt bestämma mig om hon var bra på att agera eller om det var ”over the top”, men det fanns definitivt stunder av det senare. Det togs en del bitar från originalet, speciellt ljud var tagna från 1981 års version och det gillades starkt, det gav filmen en mer autentisk känsla och man kom lättare in i den då.

Är bara så glad över att detta blev så pass lyckat som det blev, därför hade jag kunnat skriva en halv uppsats om filmen… men det tänker jag inte göra. Jag tänker däremot avsluta med att säga/skriva att denna rekommenderas till tusen och alla ni som vill se en skräckfilm i år – en enda – se denna. Kommer INTE ångra dig/er!!!

Betyg:
9 av 10 – REKOMMENDERAS!

Trailer
Metacritic
IMDb
Rottentomatoes


Mammas pojkar

04/05/2013

Detta är berättelsen om hur Gunilla (Lotta Tejle), prästen i byn, försöker få sina två vuxna (och hårdrocksbesatta) söner Thor (Björn Starrin) och Oden (Johan Östling) att flytta hemifrån. Problemet ligger i att de vägrar lämna hennes hem och bilda sig egna familjer. Men när Jenny (Mia Skäringer), byns lärare och line dance-instruktör, dyker upp så förändras allting kring detta. Bakom varandras ryggar så försöker de båda att vinna hennes hjärta och slåss därför mot varandra, något de aldrig trodde skulle inträffa.

Löst baserat på de s.k. Bröderna Hårdrock (även gitarrist och sångare i bandet Nifelheim) känns detta som en ganska svag handling och det slutar väldigt hastigt, precis när man söker svar på frågor som uppkommer i nyss nämnda handling. Man väntar på att filmen väl ska dra igång, gärna ska få en att skratta och skapa en viss underhållning … och så blir det också sen när Tuva Novotny‘s karaktär Evil Bitch (Eh-Vill Bitch) gör entré i handlingen, dock är detta först en bit över en timme in – vilket gör att det roliga lika snabbt som det börjar tar slut.

Det största misstaget som filmskaparna gjorde, och även en del av skådespelarna, var att jämföra ”Mammas pojkar” med en annan film av Ulf Malmros; ”Smala Sussie”. Den filmen är enligt mig, och säkert många andra, en av de bättre filmerna inom svensk film och denna skulle vara i samma vena, så att säga, nästan som en spirituell uppföljare. Bara synd att filmen inte kunde leva upp till dessa förväntningar.

Betyg:
5 av 10

Trailer
Metacritic
IMDb
Rottentomatoes