Hotel Transylvania

09/02/2013

Världens mest fruktade monster, Dracula, är en överbeskyddande ensamstående far som inte låter sin dotter göra någonting, men när han väl låter henne göra något så går det mesta väldigt snett.

Året är 1895 när Dracula (Adam Sandler) bygger ett hus, undangömt från alla hemska och farliga människor, där han kan låta sin dotter Mavis (Selena Gomez) växa upp i trygghet från omvärlden.

Spola fram till nutid. Nu är platsen istället ett hotell för alla monster och dess familjer runt om i världen, dit de kan komma och slappna av och ha roligt någon gång om året. Denna gången blir de dock inbjudna för att fira Mavis 118:e födelsedag, men precis när festen är på väg att börja händer det som absolut inte får hända – en människa hittar in till hotellet, den 21-åriga Jonathan (Andy Samberg). Detta upptäcker givetvis Dracula och förklär honom till ett monster för att gömma Jonathan från de andra monsterna. Dessvärre dröjer det inte länge förrän nästa hemska sak kan inträffa – Mavis har fattat tycke för Jonathan, trots hennes fars tjat om människors farlighet.

Min sambo sa något som passade väldigt bra in på denna film; ”Sliter man blicken från filmen för en sekund så missar man garanterat något roligt”. Det stämmer till 100%, var någon gång som jag kollade bort bara för en tiondels sekund och vips, så hade jag missat något roligt i bakgrunden eller kanske att någon hade gjort en rolig min eller vad som helst. Tempot på filmen är väldigt hög den också – vilket kan vara på både gott och ont, beroende på vem som kollar på filmen. För de yngre kanske de kan vara lite jobbigt ibland.

Gillades var även det faktum att de vände på steken och att det nu var monsterna som är lika rädda för oss som vi kan vara för dem. Det dukade för en väldans massa humor som förvaltades på helt rätt vis. Sen är det detta med Adam Sandler, filmer som denna kan han fortsätta göra för hans röst passade alldeles utmärkt till Dracula – fortsätt med det så kommer du inte vinna fler Raspberries i framtiden, Adam. Kunde egentligen inte finna någon röstskådespelare att anmärka på, de alla skötte sig utmärkt.

Nu är det bara att vänta till 2015 på uppföljaren!

Betyg:
10 av 10 – REKOMMENDERAS!

Trailer
Metacritic
IMDb
Rottentomatoes


Anna Karenina

07/02/2013

Tredje samarbetet mellan Keira Knightly och regissören Joe Wright, de två tidigare var Atonement och Pride & Prejudice. Denna gång handlar det om en ny version av den gamla bokserien om just Anna Karenina, en gift aristokrat som har en otrohetsaffär med en annan man.

Anna (Knightly), den vackra kvinnan som är gift med en av Rysslands högst uppskattade män (Jude Law), har allt man kan tänka sig behöva. Men när hon träffar den stilige kavalleriofficeraren Vronsky (Aaron Taylor-Johnson) så är där direkt en gnista mellan de två, en omedelbar attraktion som inte kan ignoreras. Hon dras in i en passionerad affär som kommer att chockera hela nationen och förändra livet för henne, för hennes barn och alla andra runt omkring henne.

Det som slår en ganska direkt är hur snyggt filmen är gjord, främst då hur de byter från en karaktär till en annan och hur scener byter plats med varandra. T.ex. så sitter Anna i en soffa i hemmet och drar undan gardinen för fönstret… för att nästa sekund vara i en droska ute på landet. En teaterscen används också den väldigt flitigt för just detta ändamål.

Även karaktärerna i filmen är bra framförda av majoriteten av skådespelarna, men den punkt som det finns flest brister på är väl i så fall handlingen. Fastän klassisk och har blivit gjord till film vid inte färre tillfällen än åtta gånger (!) och även TV-serie två gånger, så känns den vid sina stunder smått långsam och speciellt här när filmen är över två timmar lång känns den utdragen.

Betyg:
6 av 10

Trailer
Metacritic
IMDb
Rottentomatoes


Sleeping Beauty

04/02/2013

Från att vara en dansös på ett mentalinstitut som har blivit omgjort till en bordell… till att faktiskt jobba på en riktig bordell. Emily Browning är inne på ett ganska ensidigt spår här.

Lucy (Emily Browning) är en nihilistisk collegestudent som har en dysfunktionell familj och bor tillsammans med sin äldre syster och hennes kille. För att få ekonomin att gå ihop kombinerar hon sina studier med tre olika arbeten; som försöksperson i ett vetenskapligt experiment, städar en restaurang och hon kopierar papper på ett kontor. I tidningen finner hon ett fjärde arbete – på en bordell som ger 250 dollar i timmen – som hon ansöker om, där hon även blir anställd.

Madam Clara (Rachael Blake) tar hand om henne och tilldelas uppgiften att erbjuda rika män drycker endast iförd de underkläder bordellen tillhandahåller. Det är då Clara drogar ner henne för att få henne att spendera nätterna med dessa impotenta män, som får lov att göra precis vad för snuskigt som de vill med hennes kropp – bortsett från någon penetration.

Den stora frågan jag hade under filmens gång var ”Vart vill de komma med denna filmen?”. Allt som hände var oerhört stelt och hade det inte varit för Emily och hennes agerande med det lilla hon gavs så hade jag nog aldrig orkat mig fram till slutsekunderna. Hennes karaktär har en relation med en kille som till en början verkar sarkastisk för att sedan helt plötsligt komma in på giftermål, det hela utvecklas väldigt underligt. Sen helt plötsligt, från ingenstans, sätter sig en av äldre männen och berättar en historia från en bok som har NOLL att göra med varken händelserna precis före, efter eller med filmens handling för den delen. Ja, handling. Den är nästan icke-existerande, vilket får mig att tro att filmens enda anledning till existens är provokation och visa när äldre män leker med en 22-årig kvinnas nakna kropp. Är det bara jag som har missat någonting?

Betyg:
1 av 10 – UNDVIK!

Trailer
Metacritic
IMDb
Rottentomatoes


Upside Down

03/02/2013

En kille från ena delen av världen blir kär i en tjej från den andra delen… men nu rör det sig inte om Europa och Asien, utan den övre och den undre delen av världen.

Adam (Jim Sturgess) är en till synes helt vanlig kille i en väldigt speciell värld, han försöker bara få saker att gå ihop, men hans romantiska anda håller fast vid minnet av en tjej han en gång i tiden älskade. Denna tjej var från en helt annan värld än hans, en inventerad värld där bara de rika bor, en värld med sin egna gravitation, precis ovanför hans huvud men ändå så långt borta då han inte kan vistas ”där uppe”. Denna tjejen heter Eden (Kirsten Dunst) och var hans barndomskärlek.

En dag får han syn på henne på TV, bestämmer han sig för att ingenting ska få stå i deras väg att få vara med varandra än en gång. Problemen ligger i den olycka hon åkte ut för när hon var i ungdomens år, hur han ska förändra gravitations sätt att hålla en fast och… det är olagligt för någon från ”där nere” att vara i den andra världen.

De båda världarna är mycket vackert skapade och det är inte bara en gång som tankarna vandrar iväg till Inception, det är med andra ord väldigt fint gjort. Det som dock förstör, eller snarare förvirrar, men samtidigt ger ett annat djup till filmen är de olika gravitationerna. Ena sekunden är en person upp-och-ner för att stunden därpå vara rätt på det igen.

Kirsten gör här ett mycket bra jobb med den roll hon får, inte för att den är varken stor eller svår, men det är att förvänta sig från henne. Sen är där Timothy Spall som också gör ett helt okej arbete och lever sig in i rollen mycket fint. Utöver dessa så finns det inte mycket att skriva hem om. Jim, som huvudrollsinnehavare nummer ett, gör ett acceptabelt jobb men hade kunnat göra det lite bättre vid sina tillfällen.

Summa summarum är det en helt okej film faktiskt, till en början trodde jag att det skulle vara en någorlunda ordinär film men de vetenskapliga bitarna – med de båda olika gravitationskrafterna – gör det rätt så intressant att bevittna.

Betyg:
7 av 10

Trailer
Metacritic
IMDb
Rottentomatoes