The Intouchables

17/10/2012

Philippe (François Cluzet) är en rik man som bor i en herrgård. Han har dock ett problem, han är handikappad och behöver en personlig assistent som kan ta hand om honom både dag som natt. En ung man vid namn Driss (Omar Sy) dyker upp för en intervju men ser inte riktigt att han ska få detta jobb, hoppas inte heller på att få det. Men till hans stora överraskning så bestämmer sig Philippe att ge honom jobbet och de två männen börjar där och då utveckla en stark och långvarig vänskap.

En stark film som framkallar en viss sorg men främst även väldigt mycket glädje, det inklusive mycket skratt. Fantastiska skådespelarinsatser gör att man dras till dessa karaktärer – som för övrigt är baserade på riktiga personer, hela filmen är baserad på verkliga händelser – och när något sorgligt händer dem så känner man med dem. Det är ett väldigt gott betyg.

Rekommenderar verkligen att alla tar och ger detta mästerverk en chans.

Betyg:
10 av 10 – REKOMMENDERAS!

Trailer: http://tinyurl.com/ccgk9zj
Metacritic: 
http://tinyurl.com/cm8gedx
IMDb: 
http://tinyurl.com/7byvmmq
Rottentomatoes: 
http://tinyurl.com/coufluh


The Sunset Limited

17/10/2012

Två män – Svart (Samuel L. Jackson) och Vit (Tommy Lee Jones) – som är olika rent troende sitter i en lägenhet och diskuterar. Ämnena som diskuteras? Allt möjligt som kommer upp. Främst är det religiösa ting som kommer upp.

Där, där har ni filmen. Kan säga direkt att denna film verkligen inte är för alla, den kan ses som seg och tråkig för många. Mycket då det bara är två skådespelare i ett rum i 90 minuter – lite som Buried där det är en man i en trälåda i 90 minuter (eller något i den stilen). Sedan tidigare vet man att både Samuel och Tommy är fantastiska skådespelare och så även här, deras prestanda här är magnifik. Allt som allt är detta en så otroligt enkel men ändå djup film som jag verkligen rekommenderar, detta är en film du absolut inte vill missa.

Betyg:
9 av 10 – REKOMMENDERAS!

Trailer: http://tinyurl.com/4bq72n7
Metacritic: http://tinyurl.com/d8xo49r
IMDb: http://tinyurl.com/ye9prtj
Rottentomatoes: http://tinyurl.com/62t8cb6


Ted

14/10/2012

Vid åtta års ålder var John (Mark Wahlberg) helt ensam, han önskade då att hans enda vän Teddy (Seth MacFarlane), hans teddybjörn som han fick i julklapp, skulle vakna till liv och vara hans vän för all framtid. Morgonen därpå så har hans önskan mirakulöst nog gått i uppfyllan, Teddy var en livs levande teddybjörn och detta gav honom sina 15 minuter i rampljuset. 27 år har gått sedan dess och de är fortfarande bästa vänner och Teddy bor numera med John och hans flickvän Lori (Mila Kunis), vilket hon inte är allt för glad över.

John jobbar på Liberty City Rental, där han hyr ut bilar, och Lori anser att han inte har kommit längre i livet p.g.a. Teddy, som han festar med hela tiden. Trots att Lori kan se John som sin framtida man så kommer det inte ske så länge Ted fortfarande finns kvar i bilden. Samtidigt finns det andra risker för att det hela inte avslutas med ett lyckligt slut, Lori’s rika chef Rex (Joel McHale) gör precis allt han kan för att få henne att lämna John och bli ihop med honom istället, trots att hon visar noll intresse för honom.

När jag först såg första trailern trodde jag att filmen bara skulle vara full av trams – vilket den på sätt och vis är – men såhär i slutändan fann jag flertalet stunder där smilbanden drogs ut lite då och då, aldrig riktigt att jag verkligen skrattade dock. Det som mest gjorde att jag inte fann den så jätterolig var det faktum att varje gång Teddy pratade så tänkte jag bara på Family Guy. Hela filmen andas Family Guy, då Seth – skaparen av den serien och American Dad – regisserade och skrev denna film.

Betyg:
5 av 10

Trailer: http://tinyurl.com/6me4joh
Metacritic: http://tinyurl.com/9xelbwu
IMDb: http://tinyurl.com/44vk76u
Rottentomatoes: http://tinyurl.com/7tmcnwh


Taken

13/10/2012

17-åriga Kim (Maggie Grace) är sin faders, Bryan (Liam Neeson), stolthet och glädje. Bryan är en pensionerad agent som lämnade CIA och flyttade för att kunna vara närmre sin dotter, som lever med sin mor Lenore (Famke Janssen) och sin rika styvfader Stuart (Xander Berkeley). En dag frågor hon om tillstånd att få åka till Paris med sin bästa vän Amanda (Katie Cassidy), något han är väldigt motvilligt till att låta henne göra – men efter många om och men så låter han göra åka mot ett par villkor. På plats i Paris träffar de båda flickorna en man vid namn Peter (Nicolas Giraud) och Amanda råkar berätta för honom att de är ensamma i storstaden. Med den vetskapen letar ett gäng upp dem och kidnappar dem för att sälja dem som slavar i Östeuropa. Kim lyckas dock ge sin far den lilla information som han behöver för att börja söka efter dem och Bryan hinner även tala med en av kidnapparna och då han får höra rösten blir även det avgörande i jakten.

Då tvåan har kommit ut nu och många har sagt att denna film skulle vara oerhört bra så fanns det inte precis någon orsak för mig att INTE se den. En spännande och fartfylld action-film, som även fast den börjar lite långsamt och bygger upp mer och mer för var minut som går förbi. Liam är fantastisk i rollen som Bryan, han är som skräddarsydd för denna roll.

Underbara karaktärer som tar del i en handling som aldrig släpper taget om åskådaren. Just nu kan jag inte göra mycket mer än att längta efter att få se tvåan, men jag kan samtidigt förstå Liam som säger att det inte finns något att hämta i en tredje del. Förresten, lite rolig kuriosa – 20:e avsnittet i 10:e säsongen av Family Guy (Leggo My Meg-O) gör en parodi på filmen och har tagit hela handlingen till det avsnittet. Mycket roligt att kolla på!

Betyg:
9 av 10 – REKOMMENDERAS!

Trailer: http://tinyurl.com/9d2vk46
Metacritic: 
http://tinyurl.com/8tw8gea
IMDb: 
http://tinyurl.com/5tv3ys
Rottentomatoes: 
http://tinyurl.com/5h9q55


Young Adult

09/10/2012

Mavis Gary (Charlize Theron), en gång den mest populära tjejen i skolan – nu en alkoholiserad, nyligen skiljd kvinna som skriver en serie med ungdomsböcker som är på väg att bli nerlagd. Hon tar beslutet att återvända hem till Minnesota. Där tar hon upp sin plan att försöka vinna tillbaka sin ex-pojkvän, Buddy (Patrick Wilson). Problemet ligger dock i att Buddy numera är gift och precis blivit pappa för första gången, detta skrämmer inte bort Mavis utan hon tänkter fullfölja sin plan. Utmed vägen träffar hon på Matt Freehauf (Patton Oswalt), en f.d. klasskamrat, som har blivit handikappad efter ett slagsmål med ett gäng.

Karaktären Mavis är en riktig bitch och tror att hon kan få vem hon vill precis när hon vill, nu vill hon ha Buddy precis så som det var förut. Charlize spelar denna roll helt fantastiskt. Även Patrick spelar sin roll som Buddy oerhört väl. Detta i symbios med en välskriven men ändå enkel handling gör filmen underhållande att bevittna, om man möjligen bortsett från de sista 20 minuterna. Där tappar filmen väldigt mycket fart och blir mest ett långsamt ”outro” innan sluttexterna kan avsluta det hela.

Betyg:
7 av 10

Trailer: http://tinyurl.com/455gbpl
Metacritic: http://tinyurl.com/8786pe2
IMDb: http://tinyurl.com/28xb9ln
Rottentomatoes: http://tinyurl.com/dy6m7yu


Madagascar 3: Europe’s Most Wanted

08/10/2012

Fortfarande försöker Alex (Ben Stiller), Marty (Chris Rock), Gloria (Jada Pinkett Smith) och Melman (David Schwimmer) komma tillbaka till The Big Apple, New York City, och sitt älskade Central Park Zoo. Innan de kan göra det så behöver de dock finna pingvinerna, därför beger de sig till Monte Carlo. Väl där drar de till sig djurfångarens uppmärksamhet efter ha brutit sig in på stadens kasino, åtminstone så fann de vad de sökte efter. Nu återstår dock den stora frågan; Hur ska ett lejon, en zebra, en flodhäst, en giraff, fyra pingviner, två apor och tre lemurer resa genom Europa och ta sig tillbaka till New York utan att dra till sig en massa uppmärksamhet? Man blir en del av en kringresande cirkus såklart.

En film som förmodligen passar en yngre publik betydligt bättre, för min del var det lite småsaker som var roliga med i det stora var det en lång transportsträcka (Ha! Get it?) mot djurens slutmål – att komma hem. Men inte heller var det någonsin så att man ville stänga av filmen eller att det bara skulle ta slut, men lika bra som tvåan var det aldrig. Hoppades nästan på att detta skulle betyda slutet för serien men det verkar dessvärre inte som det – mer vill jag inte säga utan att spoila något för någon som har tänkt kolla på den i framtiden.

Betyg:
5 av 10

Trailer: http://tinyurl.com/bq9c55c
Metacritic: http://tinyurl.com/7chfd4q
IMDb: http://tinyurl.com/6ph79u6
Rottentomatoes: http://tinyurl.com/d2ythny


Grave Encounters 2

07/10/2012

Förra året släpptes Grave Encounters och det var en av de sämre skräckisarna som släpptes 2011, nu har så uppföljaren släppts och… jag vet inte riktigt vad jag ska tänka. En marginell förbättring åtminstone.

Den första filmen blev en kultikon bland skräckfans, på något vänster, och främst en ungdom har viljan att bevisa att det inte bara är en film utan att allting är ren och skär sanning och verklighet – Alex Wright (Richard Harmon). Han är besatt av filmen och medan han och hans vänner undersöker händelserna i filmen och besöker det mentalsjukhus som framställs i filmen finner de sig ansikte mot ansikte med outsäglig ondska.

En film som börjar långsamt men efter hand börjar det hända mer hela tiden. Frågan är då; Kanske FÖR mycket? När något händer och det väl är någorlunda intressant så dras de ut något oerhört och man tycker istället det blir överdrivet och det blir till slut inte läskigt alls. Men bättre än originalet är det i alla fall, man sitter inte längre och undrar när det ska ta slut, det är ett gott betyg – åtminstone i mina ögon.

Betyg:
4 av 10

Trailer: http://tinyurl.com/9yppe2p
Metacritic: –
IMDb: http://tinyurl.com/9ywoeu7
Rottentomatoes: http://tinyurl.com/8ddheaa


Chernobyl Diaries

07/10/2012

En grupp på sex stycken ungdomar är ute på semester genom Europa och beger sig till vanliga resemål som t.ex. Rom och Paris. När de kommer till Östeuropa så får de för sig att dra sig från den planera rutten och hyr en ”guide” som ska ta dem genom den övergivna staden Pripyat, där kärnkraftverket Tjernobyl en gång åkte i luften.

Från männen som skrev de tre Paranormal Activity-filmerna (och även den kommande, fjärde) och från de som producerade Insidious. Bara detta klingar väldigt fel i mina öron, ett varningens finger höjs mot mig och jag vet att detta kan bli katastrofalt.
När man sedan sätter sig och faktiskt finner ett visst intresse i filmen så vet man att de faktiskt har gjort sin läxa och lärt sig utav densamme. Främst är det en väldigt intressant miljö, det tycker många. Vad kan inte vara spännande med Tjernobyl? Men karaktärerna, där har de inte RIKTIGT lärt sig än. Dumma och tråkiga sådana. Kan dra ett exempel: På morgonen drar de iväg för att hitta en reservdel till sin van. De tar någon enstaka timma på sig och kommer fram, hittar reservdelen. Sen är det som att de stannar och tar en tupplur, för när de kommer tillbaka till sin van så är det helt plötsligt natt. WHAT?! Hur lyckas de med detta? La de sig för att sova mitt i zonen, eller? Sen att de bråkar för minsta lilla gör inte saken så hemst mycket bättre heller.

Sen har vi slutet, tänker inte spoila något men vill ändå påpeka att det är alldeles för dumt och att man undrar vad det är som händer. Allting händer så hastigt, något som aldrig gillas i en film. Kändes lite som att de bara vill avsluta produktionen och skeppa iväg filmen, kanske hade tidspress att klara av? Vad vet jag?

I överlag är detta, som jag skrev, en klar förbättring sedan producenternas tidigare filmer. Men den lämnar en hel del i övrigt att önska.

Betyg:
5 av 10

Trailer: http://tinyurl.com/bqc8wq3
Metacritic: http://tinyurl.com/9qeqjov
IMDb: http://tinyurl.com/cc8h7jf
Rottentomatoes: http://tinyurl.com/76drtb9